Pobresh.com
Specials
Beach Polyp - Verwijk
Begin 2015 ontvingen wij het bericht dat de Beach Polyp helaas het Nederlandse kermistoneel gaat verlaten. Doordat dit het prototype van alle spiders betreft en deze molen nooit eerder uit Nederland is weggeweest hebben we besloten hier een super special van te maken.
In 1979 kwam deze molen als de Hulk op de kermis. Gebouwd door J. Bakker-Denies, die op dat moment nog steeds de welbekende 5 armige Bakker Polypen bouwde. De molen is gebouwd voor de heer Boesveld en ze was toen voornamelijk zwart van kleur.
Daarna heeft de molen ook nog een wijnrode kleur gehad onder Vallentgoed en Visscher. Na verschillende eigenaren te hebben gekent in Nederland. Zal deze molen vanaf 2015 zijn rondjes gaan draaien in Polen onder Lunapark Bajka.
Het prototype der Spiders is een unieke molen. De Bovenkrans is een stuk dikker dan de latere modellen en wat vooral opvalt is dat het exentriek erg afwijkt. De kop word naar beneden getrokken in plaats van naar boven geduwd. Ook ontbreekt de afwerkrand onder de krans.
Dit is ook te merken aan de rit, tijdens het dansen staan de gondels in de laagste stand nagenoeg gelijk aan de instaphoogte als de molen stilstaat. Ook draait deze molen net wat anders en vooral wat minder snel.
In 2006 is de molen weer in bezit gekomen van Boesveld. (wlliswaar van jr. in plaats van sr.) Zij hebben de bol van deze molen vervangen voor een exemplaar wat meer lijkt op een bol van een Schwarzkopf molen.
We hopen dat deze molen bij zijn nieuwe baasje net zo goed word onderhouden als bij zijn vorige baasjes. En dat we deze molen snel weer terug zien in Nederland. Al proberen we hem wel een keer op te zoeken in Polen.
Geniet van deze exclusieve en uitgebreide special van de meest unieke spider die er bestaat.
De eerste 3 delen (1,2,3) van deze special zijn foto's door onszelf gemaakt door de jaren heen.
De laatste 3 delen (4,5,6) van deze special zijn exclusieve foto's van het groot onderhoud en de restyle van de Beach Polyp in 2005/2006. Deze foto's zijn eigendom van R. van der Lee en exclusief voor deze special beschikbaar gesteld zodat deze weer te zien zijn.
Terug naar overzicht